Zasmołowane kominy – wina eksploatacji
Informacja Służb Kominiarskich do właścicieli i zarządców obiektów budowlanych dotyczący zagrożeń, jakim jest zjawisko tzw. smołowania się przewodów kominowych dymowych.
W związku z tym, że tzw. "smoła" w kominie jest zanieczyszczeniem przewodu kominowego powstałym w wyniku nieprawidłowej eksploatacji urządzenia grzewczego, kominiarze przeprowadzający okresowe czyszczenia w myśl ww. rozporządzenia, nie mogą brać odpowiedzialności za wszelkie następstwa takiej eksploatacji.
Zjawisko „smołowania się” komina nie jest skutkiem nierzetelnych usług kominiarskich takich jak np. nie wyczyszczenie lub złe wyczyszczenie komina.
Nieprawidłowy proces spalania, o którym mowa powyżej jest najczęściej spowodowany zastosowaniem nieprawidłowego paliwa lub niewłaściwą eksploatacją urządzenia na paliwo stałe. Konsekwencją tego jest odkładanie się na wewnętrznej powierzchni komina mokrego kondensatu tj. produktu fizycznie podobnego do smoły o konsystencji gęstej farby o dużej zawartości wilgoci (wody), który wnika w ścianę, co wywołuje zawilgocenia oraz zmiany osłabiające konstrukcję komina, jak i jego właściwości użytkowe. Czyszczenie przewodu będącego w takim stanie (zasmołowanego-zawilgoconego), które zgodnie ze sztuką w rzemiośle kominiarskim przeprowadza się przy zastosowaniu szczotek kominiarskich, jest nieskuteczne i nie przynosi oczekiwanych - właściwych rezultatów, nie ogranicza ani nie likwiduje zjawiska smołowania i co najgorsze, nie usuwa produktu spalania. Nawarstwiająca się „smoła” w kominie stwarza również duże zagrożenie pożaru przewodu i jego konsekwencji. Oczyszczanie takiego przewodu może być skutecznie zrealizowane jedynie pod warunkiem, że nieprawidłowy proces spalania występuje stosunkowo niedługo i destrukcja komina nie jest zbyt posunięta, a co najważniejsze produkt spalania będzie wystarczająco osuszony. Zaś osuszenie zasmołowanego przewodu jest możliwe przez natychmiastową zmianę sposobu eksploatacji tj. zmianę paliwa i lub sposobu palenia w urządzeniu grzewczym przez jego użytkownika.
W związku z tym, że zakłady kominiarskie nie mają bezpośredniego wpływu na sposób eksploatacji i dobór paliwa przez użytkowników apelujemy do zarządców obiektów i właścicieli nieruchomości o podejmowanie stosownych działań na podstawie wszelkich zaleceń, opinii kominiarskich i protokołów z okresowej kontroli, a nawet ustnych przekazów w których kominiarze informują na bieżąco o wystąpieniu nieprawidłowości jaką jest „smołowanie się przewodów”. Odpowiednie działania mają na celu zmianę sposobu użytkowania urządzeń i szybkie odwrócenie nieprawidłowego procesu spalania, co ma kolosalne znaczenie, ponieważ zbyt daleko posunięte zasmołowanie przewodów jest zjawiskiem nieodwracalnym.
Metodą ostateczną usunięcia tzw. „smoły” z komina, aczkolwiek kontrowersyjną z uwagi na jej skutek, jest przeprowadzenie kontrolowanego wypalania komina. Metoda ta należy do bardzo niebezpiecznych i trudnych specjalistycznych usług o skomplikowanej procedurze, wykonywanych przez zakłady kominiarskie na odrębne zlecenie, Ponadto usługa ta nie daje gwarancji, że komin w dostatecznym stopniu zostanie wypalony, a co najgorsze, komin podczas wypalania często ulega rozszczelnieniu, co może skutkować wyłączeniem go z eksploatacji. Metoda „kontrolowanego wypalania komina” nie może być uznana, jako okresowe czyszczenie przewodów kominowych w ramach obowiązującego zakłady kominiarskie umów na czyszczenie kominów w budynkach.
Dyplomowany mistrz kominiarski Leszek Kiński
Prezes Oddziału Korporacji Kominiarzy Polskich w Olsztynie
(Materiały przekazane przez Spółdzielnię KOMINIARZ Oddział w Korszach)
Słowo od burmistrza
![]() |
|
Witamy W imieniu własnym i mieszkańców miasta pragnę powitać wszystkich, którzy zainteresowali się naszym pięknym miastem. |
|
Burmistrz Korsz Ryszard Ostrowski |